Eerdere edities
Lees hier de verslagen van vorige bijeenkomsten van Café Brein Tilburg
21-11-2024
NAH en technologie
Thema: Kennismaking met nieuwe (technologische/slimme) hulpmiddelen bij NAH
Op donderdag 21 november zijn bestuurders van Stichting ZIEN.nu (ZIE Experience Center) Floor Smith-van Schijndel en Robin Smith aanwezig geweest om hierover meer informatie te geven.
Tijdens deze avond zijn de aanwezigen uitgebreid geïnformeerd over diverse technologische hulpmiddelen die het dagelijks leven kunnen vergemakkelijken. Er werd aandacht besteed aan praktische apps zoals de 112-app en de Lees Simpel-app evenals aan de innovatieve apparaten zoals de robotstofzuiger, ramenwisser, automatische gordijnopener en slimme verlichting. Er werd benadrukt dat niet alle oplossingen kostbaar hoeven te zijn; ook met alledaagse apparaten zoals de mobiele telefoon of tablet zijn er al veel mogelijkheden om de zelfstandigheid te vergroten.
Een aantal gasten toonde extra interesse door zich op te geven om betrokken te worden bij de ontwikkelingen van nieuwe technologische hulpmiddelen. Dit biedt een mooie kans om technologie verder af te stemmen op de wensen en de behoeften van de gebruikers.
De sfeer was enthousiast: er werden aantekeningen gemaakt, folders meegenomen en na afloop werd er nog nagepraat met de sprekers. Het was een geslaagde avond waarin niet alleen kennis werd gedeeld maar ook inspiratie werd opgedaan.
Conclusie: De bijeenkomst van Café Brein heeft laten zien hoe technologie kan bijdragen aan het verbeteren van kwaliteit van leven.
Het was een waardevolle en informatieve avond die zowel deelnemers als organisatoren met veel energie en nieuwe ideeën achterliet.
26-09-2024
Daginvulling
Een informatieve bijeenkomst waarin de dag invulling van mensen met NAH centraal stond. Met veel nieuwe gezichten werden de uitdagingen besproken die NAH met zich meebrengt, zoals het hervinden van een balans in werk, school en sociale contacten.
Pascale van het NAHuis gaf een nuttige presentatie over de mogelijkheden voor dagbesteding bij hen. Voor bewoners van gemeente Tilburg zonder beschikking maar wel met afgesproken tijd, te bezoeken. Voor mensen uit een andere gemeenten is inloop ook mogelijk, mits er een beschikking is (WMO/WLZ).
Na de pauze bespraken de deelnemers in groepjes hoe ze hun dagen invullen en wisselden ze waardevolle tips uit. Een belangrijke uitkomst was dat velen creatief omgaan met hun mogelijkheden, maar ook dat er vooral voor jongvolwassenen nog een tekort is aan passende opties lijkt te zijn.
Al met al werd het als een inspirerende avond ervaren, waarin contacten werden gelegd en ervaringen gedeeld.
4 - 7 - 2024
Wat doet hersenletsel met je identiteit
Donderdagavond 4 juli hebben we stil gestaan bij het thema: Wat doet hersenletsel met je identiteit.
Ieder van ons heeft op de een of andere manier een idee van wie wij zelf zijn. Welke kanten en eigenschappen hebben we? Wie ben ik?
Maar wat als je hersenletsel hebt? ‘Alles is anders’ is een uitspraak die we vaak horen van mensen met een hersenaandoening. Mensen met hersenletsel hebben vaak het idee meer in hun persoon getroffen te zijn. Ook horen ze vaak van anderen dat ze veranderd zijn.
Gastspreker van deze avond was Saskia Martens, GZ-psycholoog bij Thebe.
Tijdens deze goed bezochte avond gaf Saskia voor de pauze informatie over dit thema waarbij de aanwezigen, wanneer ze dit zelf wilden, iets konden aanvullen. Er werd aan alle aanwezigen een opdracht gegeven om zichzelf te tekenen en erbij te vermelden wat belangrijk voor je is. Aan de hand van vragen werd dit besproken in kleine groepjes waardoor fijne gesprekken tot stand zijn gekomen en er veel ervaringsverhalen met elkaar gedeeld werden. Later heeft ieder groepje iets teruggekoppeld in de grote groep.
Enkele reacties van aanwezigen:
“Heel goed om eens te horen hoe andere mensen het ervaren”
“Heel goed onderwerp”
“Er wordt meer door de mensen gesproken”